cruises | noord amerika

Cruises Noord Amerika

Noord-Amerika is de naam van het continent dat ten noorden van Zuid-Amerika ligt, tussen de Grote Oceaan, de Atlantische Oceaan en Noordelijke IJszee. Het heeft een oppervlakte van 24.346.000 km².

Het continent wordt in het noorden begrensd door de Noordpooloceaan, in het westen door de Grote Oceaan en de Beringzee en in het oosten door de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. In het zuiden wordt het continent gescheiden van Zuid-Amerika door de landengte van Panama en diens kanaal. De kustlijn van het vasteland van het continent is lang en onregelmatig. Na de Golf van Mexico is de Hudsonbaai veruit de grootste watermassa binnen het continent; andere watermassa's zijn de Golf van St. Lawrence en de Golf van Californië (Zee van Cortés). Er liggen talrijke grote en kleine eilanden langs de kust van het continent, waaronder Groenland, de noordpoolarchipel en de Antillen.

Het westen van het continent bestaat uit een grote cordillera (Noord-Amerikaanse Cordillera), die bestaat uit verschillende bergketens. De belangrijkste daarvan zijn de Rocky Mountains, de Coast Mountains, het Alaskagebergte, de Sierra Nevada en de Sierra Madre. Het hoogste punt van Noord-Amerika is de Mount McKinley in de Alaska Range (6194 m). Het laagste punt (86 m onder zeeniveau) ligt eveneens in de Noord-Amerikaanse cordillera: in Death Valley, Californië.

Het Missouri-Mississippi riviersysteem is met 6020 kilometer het langste van Noord-Amerika. Samen met de Ohio-rivier en talrijke andere zijrivieren, is het het grootste continentale watersysteem van de wereld. Andere belangrijke rivieren zijn de Colorado, Columbia, Delaware, Mackenzie, Nelson, Rio Grande, Saint Lawrencerivier, Susquehanna en Yukon. Het Bovenmeer (82.414 km²), het meest westelijke meer van de Grote Meren, is het grootste meer van het continent. De Saint Lawrencezeeweg, die de Saint Lawrencerivier en de Grote Meren verbindt, stelt oceaanschepen in staat om tot het hart van Noord-Amerika door te dringen.

cruises, noord, amerikanoordamerika, continent, noorden, zuidamerika, tussen, grote, oceaan, atlantische, oceaan, noordelijke, ijszee., heeft, oppervlakte, 24.346.000, continent, wordt, noorden, begrensd, noordpooloceaan, westen, grote, oceaan, beringzee, oosten, atlantische, oceaan, mexico., zuiden, wordt, continent, gescheiden, zuidamerika, landengte, panama, diens, kanaal., kustlijn, vasteland, continent, onregelmatig., mexico, hudsonbaai, veruit, grootste, watermassa, binnen, continent, andere, watermassas, lawrence, californi, liggen, talrijke, grote, kleine, eilanden, langs, continent, waaronder, groenland, noordpoolarchipel, antillen.het, westen, continent, bestaat, grote, cordillera, noordamerikaanse, cordillera, bestaat, verschillende, bergketens., belangrijkste, daarvan, rocky, mountains, coast, mountains, alaskagebergte, sierra, nevada, sierra, madre., hoogste, noordamerika, mount, mckinley, alaska, range, laagste, onder, zeeniveau, eveneens, noordamerikaanse, cordillera, death, valley, californi, missourimississippi,
Voor uw zomervakantie op maat ga naar het portal voor al uw vakanties