australie | australie

Vakantieland Australie

Australië (Engels: Australia), officieel het Gemenebest Australië (Engels: Commonwealth of Australia) is een land op het zuidelijk halfrond bestaande uit het Australische vasteland en een groot aantal eilanden in de Indische en Grote Oceaan, waarvan Tasmanië het grootste is. Australië ligt ten noordwesten van Nieuw-Zeeland en ten zuiden van Indonesië, Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea. Het land heeft een oppervlakte van 7 741 220 km² en is daarmee het zesde land ter wereld naar oppervlakte. Van de circa 22 miljoen inwoners woont het grootste deel in en nabij de grote steden, zoals Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide. De hoofdstad is Canberra.

Australië, het kleinste continent en door sommigen ook beschouwd als het grootste eiland, wordt in het noorden door de Timorzee, de Arafurazee, de Golf van Carpentaria en de Straat Torres begrensd, in het oosten door de Koraalzee en de Tasmanzee en ten zuiden door de Straat Bass en de Grote Australische Bocht. De Indische Oceaan ligt ten zuiden en westen van Australië. Het land heeft een totale kustlijn van 25 760 km.

Ongeveer driekwart van Australië bestaat uit woestijn. Enkel in het noordoosten zijn er regenwouden, die verder naar het zuiden vaak meer subtropisch dan tropisch zijn. In de dorre, hete binnenlanden zijn er naast woestijnen ook steppe- en savanneachtige gebieden, de scrublands.

Australië is het laagste en vlakste continent. Een groot deel van het woestijngebied ligt net boven de zeespiegel, met in het westen het Centrale Laagland en het Westelijk Plateau. Aan de oostkust liggen bergketens en bevindt zich ook de hoogste berg, Mount Kosciuszko, met een hoogte van 2228 meter. Andere bekende bergen en rotsen zijn: Ulu?u (Ayers Rock), Kata Tju?a (de Olga's), Mount Augustus, de Devils Marbles en Wave Rock.

Dankzij het droge klimaat kent Australië rivieren waarvan vele een deel van het jaar helemaal droog staan. Het land heeft twee belangrijke rivieren die het hele jaar door water bevatten: de Murray en de Darling. Er bevinden zich in het land ook meren zoals het Eyremeer, het Torrensmeer en het Gairdnermeer die meestal droog liggen. Grote baaien zijn de Grote Australische Bocht, Golf van Carpentaria en de Spencergolf.

Flora en fauna
In de regenwouden komen de meeste diersoorten voor. Ook in de dorre, hete binnenlanden komen vele soorten voor. In de binnenlandse scrublands leven onder meer de kangoeroes. Een groot deel van de Australische fauna, en dat geldt vooral voor de buideldieren, is uniek. Deze zijn een voorbeeld van adaptieve radiatie en nog vrij primitief. Vermoedelijk hadden de Australische buideldieren ooit maar een beperkt aantal voorouders. Ook bestaan er in Australië grootpoothoenders die hun eieren in hopen rottend plantenmateriaal uitbroeden en de temperatuur daarvan controleren (thermometervogels); zodra de kuikens geboren zijn, laten ze die aan hun lot over.

Australië wordt regelmatig geteisterd door bosbranden. Het blad van de Eucalyptusboom vergaat niet, en wacht op vuur om te worden verast. Droogte en harde wind zorgen voor een snelle verspreiding van het vuur. Hoewel het gevaarlijk is voor de bewoonde wereld, zijn de bosbranden een noodzakelijk onderdeel voor de vernieuwing van de bossen. De zaaddozen van de Eucalyptus hebben grote hitte nodig om open te springen. Ook de geblakerde moederboom loopt meestal weer uit.

Klimaat
De seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan die van het Noordelijk Halfrond. De lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. Australië heeft voor het grootste gedeelte een subtropisch klimaat, in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat.

Van oktober tot eind november is het 'vroege stormseizoen'. December en januari is de 'vroege moesson', soms heel nat. De 'late moesson' valt in februari en maart, met zeer zware regenval. Het 'late stormseizoen' van april en mei heeft zware stormen. In juni en juli is het klimaat zeer aangenaam. Heet en droog is het in augustus. In de regentijd komen er regelmatig zware stormen voor, gemiddeld circa vijf per jaar. Gemiddeld valt hier circa 1470 mm neerslag.

Midden-Australië heeft een echt woestijnklimaat. In de zomer kunnen de temperaturen zeer hoog oplopen. In de winterperiode kan het 's nachts flink afkoelen. Hier valt minder dan 250 mm neerslag per jaar en het droge seizoen duurt meer dan acht maanden.

Het noorden van Nieuw-Zuid-Wales en het zuiden van Queensland hebben een subtropisch klimaat met het hele jaar door aangenaam weer, hoewel het in de zomer behoorlijk warm kan worden. Grote steden als Sydney, Perth en Adelaide hebben een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters.

Victoria en Tasmanië in het zuiden hebben een gematigd klimaat. In de winter kan het vrij koud worden met sneeuwval in de hogere gebieden. De rest van het jaar is het zonnig en warm met kans op hittegolven in Victoria.
Tropisch Cairns aan zee

De stad Cairns, is het startpunt van veel trips naar het grootste koraalrif ter wereld, het Great Barrier Reef. Cairns heeft een internationale luchthaven, een tropisch klimaat en dito temperatuur.

vanaf EUR: 112.00

Stopover Hong Kong

Als stopover in Azië kun je kiezen voor Hongkong.

vanaf EUR: 139.00

Stopover Singapore

Singapore is een bruisende, welvarende en zeer schone metropool. Volgens sommigen saai en voorspelbaar, volgens ons de moeite van een stopover in Azië waard.

vanaf EUR: 167.00

Op bezoek bij Maggie

Wie Australië zegt, denkt aan koala's en wallaby's. Hier op Magnetic Island, ook wel liefkozend “Maggie” genoemd, zie je ze in het wild.

vanaf EUR: 167.00

Sydney surfstrand stay

Een leuk alternatief op het centrum van Sydney, om je reis op een ontspannen manier te beginnen of juist te eindigen. Want naast het Opera House en de Harbour Bridge staat Sydney ook bekend om zijn surfstranden.

vanaf EUR: 179.00

Melbourne-mix

Melbourne is dé sportstad van Australië en een smeltkroes van culturen. Het is een ideale plek om je reis langs de zuidkust te starten.

vanaf EUR: 224.00

Witte wijn, blauwe bergen

Op slechts 2, 5 uur rijden van metropool Sydney vind je twee uitgestrekte natuurgebieden. Zo ver je kunt kijken, zie je diepgroene wijnranken of bomen met een blauwe gloed. Proef allerlei wijnen en laat je zintuigen hun werk doen.

vanaf EUR: 239.00

Easy going Sydney

Sydney is dé plek om je reis door Australië te beginnen. Een skyline van wolkenkrabbers, het imposante Opera House en de Harbour Bridge. Stap ons artistiek hotel uit en ontdek karakteristieke wijken als Darling Harbour en Kings Cross.

vanaf EUR: 244.00

Great Ocean Drive

Slingerend langs steile kliffen en verlaten stranden rijd je van Melbourne naar Adelaide, een indrukwekkende route die je langs Zuid-Australische highlights als de Twelve Apostles brengt.

vanaf EUR: 255.00

1 2 3 4 5  volgende

vakantieland, australieaustrali, engels, australia, officieel, gemenebest, australi, engels, commonwealth, australia, zuidelijk, halfrond, bestaande, australische, vasteland, groot, aantal, eilanden, indische, grote, oceaan, waarvan, tasmani, grootste, australi, noordwesten, nieuwzeeland, zuiden, indonesi, oosttimor, papoeanieuwguinea., heeft, oppervlakte, daarmee, zesde, wereld, oppervlakte., circa, miljoen, inwoners, woont, grootste, nabij, grote, steden, zoals, sydney, melbourne, brisbane, perth, adelaide., hoofdstad, canberra.australi, kleinste, continent, sommigen, beschouwd, grootste, eiland, wordt, noorden, timorzee, arafurazee, carpentaria, straat, torres, begrensd, oosten, koraalzee, tasmanzee, zuiden, straat, grote, australische, bocht., indische, oceaan, zuiden, westen, australi, heeft, totale, kustlijn, km.ongeveer, driekwart, australi, bestaat, woestijn., enkel, noordoosten, regenwouden, verder, zuiden, subtropisch, tropisch, zijn., dorre, binnenlanden, naast, woestijnen, steppe,
Voor uw zomervakantie op maat ga naar het portal voor al uw vakanties