oost europa | hongarije

Vakantieland Hongarije

Hongarije is een land in Centraal-Europa, van noord naar zuid doorsneden door de Donau en begrensd door Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië.

Klimaat
Hongarije heeft een gematigd landklimaat. In de hoogste delen van het Transdanubisch Middelgebergte en het Noordelijk Middelgebergte heerst een subalpien klimaat. De Grote Laagvlakte heeft een echt landklimaat. Hongarije heeft koude, natte winters en warme zomers.

De gemiddelde januari-temperatuur is in het westen en zuidwesten ca. 0 °C. De gemiddelde juli-temperatuur ligt tussen 18 °C in het noordwesten en 22 °C in het zuidoosten. Hongarije heeft vrij veel zonne-uren, gemiddeld 2000 uur per jaar. De jaarlijkse gemiddelde neerslag (500 mm) is vrij laag als gevolg van de regenschaduw van de Alpen, maar varieert onder invloed van de Atlantische Oceaan. In de winter is het land soms bedekt met een dik sneeuwtapijt.

Landschap
Naar landschap kan Hongarije ruwweg in vier delen opgedeeld worden. Verreweg de omvangrijkste daarvan is de Grote Hongaarse Laagvlakte of de Alföld, ten oosten van de Donau. Deze vlakte beslaat het midden en zuidoosten van het land, waar zich ooit de Hongaarse poesta (vertaald uit het Slavisch: leegte) uitstrekte. In oosten wordt de vlakte net over de grens in Oekraïne en Noord-Roemenië begrensd door de oostelijke Karpaten. In het zuiden zet de Alföld zich voort in Roemenië en Servië om daar uiteindelijk te eindigen tegen de zuidelijke Karpaten. Midden door de vlakte stroomt de Tisza (584 km), in grootte de tweede rivier van Hongarije.

Het tweede landschapstype is dat van de bergen in het noorden (Felföld), langs de grens met Slowakije. Dit is het Noord-Hongaars middelgebergte, gevormd door uitlopers van het noordelijke deel van de Karpaten. Het Hongaarse gebergte wordt weer in verschillende delen onderscheiden. De hoogste berg van het land, de Kékes (1014 m.) ligt in het Mátragebergte, meer naar het oosten begint het Bükkgebergte.

Ten westen van de Donau (Duna, 417 km in Hongarije) zet de Pannonische vlakte zich voort in het glooiende landschap van Transdanubië. Helemaal in het zuiden ligt boven Pécs het Mecsekgebergte, in het zuidwesten vormt de Drau (Dráva) de grens met Kroatië. In het noorden wordt dit deel van het land begrensd door het Transdanubisch Middelgebergte, waarvan het Bakonygebergte het grootste deel vormt. Ten zuiden van de Bakony ligt het Balatonmeer, het grootste meer van Centraal-Europa (596 km²). Boven Boedapest sluiten de Transdanubische en het Noord-Hongaarse bergruggen op elkaar aan. Hier moet de Donau zich bij de Donauknie een weg door de bergen banen.

Ten noordwesten van het Transdanubisch Middelgebergte vinden we tenslotte het laatste van de vier hoofdlandschappen, de Kleine Hongaarse Laagvlakte, die zich over de Donau voortzet in Slowakije. Het Hongaarse deel wordt doorsneden door de rivier de Rába en eindigt ten westen van Szombathely tegen de uitlopers van de Alpen.

Natuur
Hongarije telt tien nationale parken, waarvan het Nationaal Park Hortobágy het grootste is. Ten zuiden van de hoofdstad ligt het Nationaal Park Kiskunság. De andere zijn de Nationale parken Aggtelek, Boven-Balaton, Bükk, Donau-Drava, Donau-Ipoly, Ferto-Hanság, Körös-Maros en Orség. Verder zijn er nog vele beschermde natuurgebieden.

Bezienswaardigheden
Balatonmeer
Boedapest
Donauknie
Eger
Nationaal Park Hortobágy
Ferto tó
Pécs

Hongaarse keuken
Dobos-taart, biscuittaart met chocolade, karamel en hazelnoten
Goulash, vleesschotel en soep
Kolbász, gekruide varkenssalami
Paprikás krumpli, gerecht dat bestaat uit aardappelen, ui, paprikapoeder, knoflook, kummel, en kolbász.
Appartementen Nova

Uitstekende ruime appartementen met een perfecte ligging midden in het centrum.

vanaf EUR: 17.00

Hotel Unio

Sfeervol hotel met keurige kamers en een centrale ligging.

vanaf EUR: 25.00

Hotel Royal Park

Prachtig hotel op een goede locatie in Boedapest. De vrolijke kleuren en het aardige personeel zorgen ervoor dat u zich snel thuis voelt.

vanaf EUR: 29.00

3 daagse stedentrip naar Erzsebet City Center in budapest, hongarije

Het Erzsebet City Center is een uitstekend beoordeeld 3-sterrenhotel met een perfecte ligging in het hart van het centrum van Budapest. Budapest is een ontzettend leuke stad waarbij je sightseeing prima kan combineren met winkelen en uitgaan.

vanaf EUR: 67.00

Appartementen Nova

Uitstekende ruime appartementen met een perfecte ligging midden in het centrum.

vanaf EUR: 133.00

Star City

Een perfect hotel voor de budgetreiziger die wel in een leuk hotel wil slapen. Het staat net buiten het centrum maar op loopafstand van een groot treinstation.

EUR: 226.00

8 daagse autovakantie naar Boulevard City in budapest, hongarije

Boulevard City in Budapest is een zeer verzorgd complex met een persoonlijke service! Het is gelegen in een residentiële wijk nabij het centrum, in het stadsdeel Pest. De nette appartementen zijn van alle gemakken voorzien en huiselijk ingericht.

vanaf EUR: 229.00

Baross

Hotel Baross is een fijn en goed hotel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De kamers zijn eenvoudig, maar bieden alles wat je nodig hebt voor een fijn verblijf. Het gebouw van Baross is een typisch Hongaars pand met een mooi atrium.

EUR: 232.00

City Inn

''Goed, verzorgd, vriendelijk en behulpzaam'', dit zijn de woorden van een van onze klanten. Wat moeten wij nog meer zeggen?! In een rustige straat op slechts 200 meter van Corvin Plaza, één van de grootste shoppingmalls van de stad.

EUR: 236.00

1 2 3 4  volgende
Vakantiehuis in Baillestavy
noord afrika: tunesie :: marokko :: algerije
midden oosten: libanon :: jordanie :: iran :: egypte :: midden oosten :: syrie :: israel
noord america: verenigde staten :: mexico :: amerika :: canada
zuid america: venezuela :: peru :: argentinie :: bolivia :: chili :: colombia :: brazilie :: suriname
vakantieland, hongarijehongarije, centraaleuropa, noord, doorsneden, donau, begrensd, oostenrijk, slowakije, oekra, roemeni, servi, kroati, sloveni, .klimaathongarije, heeft, gematigd, landklimaat., hoogste, delen, transdanubisch, middelgebergte, noordelijk, middelgebergte, heerst, subalpien, klimaat., grote, laagvlakte, heeft, landklimaat., hongarije, heeft, koude, natte, winters, warme, zomers.de, gemiddelde, januaritemperatuur, westen, zuidwesten, gemiddelde, julitemperatuur, tussen, noordwesten, zuidoosten., hongarije, heeft, zonneuren, gemiddeld, jaar., jaarlijkse, gemiddelde, neerslag, gevolg, regenschaduw, alpen, varieert, onder, invloed, atlantische, oceaan., winter, bedekt, sneeuwtapijt.landschapnaar, landschap, hongarije, ruwweg, delen, opgedeeld, worden., verreweg, omvangrijkste, daarvan, grote, hongaarse, laagvlakte, oosten, donau., vlakte, beslaat, midden, zuidoosten, hongaarse, poesta, vertaald, slavisch, leegte, uitstrekte., oosten, wordt, vlakte, grens, oekra, noordroemeni, begrensd, oostelijke, karpaten., zuiden, voort,
Voor uw zomervakantie op maat ga naar het portal voor al uw vakanties